Panel do głośników w przednich drzwiach

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • larson
    Classic
    • 2004
    • 36

czesc, ja do ciebie w sprawie książki naprawczej , pisałes ze masz w wersji pdf ,,,moglbym ja sciagnac od ciebie?
  • lukas_78
    Ambiente
    • 2004
    • 148

Witam !

Tak jak w temacie zwracam się z prośbą o informacje na temat zrobienia własnoręcznie panelu na którym można zainstalować głośniki (w moim wypadku bedą to Infinity Reference 655i)

Będe wdzięczny za rady dotyczące konkretnych i sprawdzonych rozwiązań (wymiary, foto)

Panel zamierzam wykonać ze sklejki bądz tez innej grubej stabilnej dechy :lol:

Po moich wstępnych oględzinach zauważyłem ze nie można tam zbytnio poszalec bo miejsca malutko na magnesik z głośnika.

Drzwi zostały już wygłuszone twardymi matami APP zgodnie z cenną informacją wyczytanym na tym forum. Więc teraz tylko jakies ciekawe rozwiazanie na montaz samego przetwornika

Pozdrawiam !!! :szeroki_usmiech
    Spoko loko lusi sponton

Komentarz

• Maicroft
      Moderator
      S_OCP MemberModeratorr
      • 2004
      • 25757
      • Audi

Wszystko byle nie sklejka!!! Stosuje sie plyty MDF, HDF lub robi u tokarza z stali.
      Spritmonitor.de

Komentarz

• Nexus6
        RS
        S_OCP Member
        • 2004
        • 4847
        • Volkswagen

najprosciej i najtaniej MDF lub HDF,
        ze metalami jest już gorzej bo trzeba mieć dostęp do dobrej frezarki
        With age comes wisdom, but sometimes age comes alone

Komentarz

• lukas_78
          Ambiente
          • 2004
          • 148

a macie moze namiary na konkretne wymiary, bo kurde kombinuje i magnesik cos nie wchodzi ...
          a moze glosnik montujecie pod katem, lub wycinacie cos w tapicerce

prosze o cenne uwagi
          Spoko loko lusi sponton

Komentarz

• Nexus6
            RS
            S_OCP Member
            • 2004
            • 4847
            • Volkswagen

Zamieszczone przez lukas_78
            a macie moze namiary na konkretne wymiary, bo kurde kombinuje i magnesik cos nie wchodzi ...
            bierzesz plastikowe mocowanie i na jego wzór wykonujesz panel z MDF/HDF lub metalu

Zamieszczone przez lukas_78
            a moze glosnik montujecie pod katem, lub wycinacie cos w tapicerce
            w tapicerce na szczęście nie trzeba nic przerabiać, wystarczy podgiąć prowadnice szyby,
            która może blokować większy kosz/magnes głośnika :diabelski_usmiech

Komentarz

• lukas_78
              Ambiente
              • 2004
              • 148

ha i tu jest problem bo kiedy kupilem samochod i sciaglem atrapy glosnikow to nie zauwzylem tam zadnego mocowania glosnika (pewnie poprzedni wlasciciel wyszabrowal :twisted:

odnosnie odgięcia prowadnicy hmm to tak troche boje sie tego robic czy aby nie wplynie to negatywnie na prace mechanizmy szyb elektrycznych???
              Spoko loko lusi sponton

Komentarz

• arci9
                RS
                • 2004
                • 2007

ha i tu jest problem bo kiedy kupilem samochod i sciaglem atrapy glosnikow to nie zauwzylem tam zadnego mocowania glosnika (pewnie poprzedni wlasciciel wyszabrowal
                W domu mam jeszcze nie założone mocowanie z mdfu, bo nie mam czasu zainstalować to w aucie, wieczorem mogę porobić foty i pomierzyć jak jesteś zainteresowany.... 8)

Robił mi panele Herdi(czasami się pojawia na forum - www.gae.pl), mają one bardzo nieregularne kształty i wymiary(tak jak oryginały plastikowe).
                Najlepiej jak byś pomierzył magnez głośnikowy (głębokość oraz szerokość), to pozowoli dokładnie zrobić panel - a metalowy kawałek przy prowadnicy możesz śmiało wyciąć lub lekko odgiąć i się nic nie stanie.

Komentarz

• misiekwaw
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2004
                  • 7715
                  • Ford

Zamieszczone przez arci9
                  W domu mam jeszcze nie założone mocowanie z mdfu, bo nie mam czasu zainstalować to w aucie, wieczorem mogę porobić foty i pomierzyć jak jesteś zainteresowany.... 8)

Robił mi panele Herdi(czasami się pojawia na forum - www.gae.pl), mają one bardzo nieregularne kształty i wymiary(tak jak oryginały plastikowe).
                  Najlepiej jak byś pomierzył magnez głośnikowy (głębokość oraz szerokość), to pozowoli dokładnie zrobić panel - a metalowy kawałek przy prowadnicy możesz śmiało wyciąć lub lekko odgiąć i się nic nie stanie.
                  własnie czekam aż skończy dla mnie :szeroki_usmiech :wink: mam nadzieje ze sie doczekam :wink:
                  Torque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
                  http://www.disi-tune.pl
                  Była Mazda 3 MPS Powered by SSG & DISI-tune
                  Był WRX
                  Była Octa

Komentarz

• arci9
                    RS
                    • 2004
                    • 2007

własnie czekam aż skończy dla mnie mam nadzieje ze sie doczekam
                    Zrobić, zrobi...tylko kwestia później z umówieniem i odebraniem towaru :diabelski_usmiech a będziesz sam zakładał panele czy u Tomka....?
                    Przymierzałem się ze dwa razy żeby to upchnąć pod drzwiami i ....jakoś nie wyszło (nieregularne kształty,dopasowanie do tapicerki)- teraz już jest ciepło i chyba w week ruszę na podbój ops:

Komentarz

• misiekwaw
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2004
                      • 7715
                      • Ford

Zamieszczone przez arci9
                      Zrobić, zrobi...tylko kwestia później z umówieniem i odebraniem towaru :diabelski_usmiech a będziesz sam zakładał panele czy u Tomka....?
                      Przymierzałem się ze dwa razy żeby to upchnąć pod drzwiami i ....jakoś nie wyszło (nieregularne kształty,dopasowanie do tapicerki)- teraz już jest ciepło i chyba w week ruszę na podbój ops:
                      pewnie że sam 8) no bez jaj :zlosnik:
                      Był WRX
                      Była Octa

Komentarz

• arci9
                        RS
                        • 2004
                        • 2007

pewnie że sam no bez jaj
                        to się dopiero okaże.. Moje z mdfu są trochę mniejsze niż w rzeczywistosci plastikowe oryginalne, co powoduje gdy tak jak w moim przypadku głośnikowy magnez jest duży i szeroki, ze muszę coś pokombinować i wysunąć cały panel do przodu, a wzwiązku z tym, reszta tapiceki już nie bardzo pasuje i odstaje...i to jest ból

Komentarz

• Nexus6
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2004
                          • 4847
                          • Volkswagen

to coś masz nie tak zrobione, głośnik wchodzi przez otwór w tapicerce
                          i na upartego da się go zdemontować bez zdejmowania boczku.

Komentarz

• arci9
                            RS
                            • 2004
                            • 2007

to coś masz nie tak zrobione, głośnik wchodzi przez otwór w tapicerce
                            i na upartego da się go zdemontować bez zdejmowania boczku.
                            nie rozumiem za bardzo .....czy to do mojego opisu..??

Komentarz

• Nexus6
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2004
                              • 4847
                              • Volkswagen

dokładnie

Komentarz

• arci9
                                RS
                                • 2004
                                • 2007

dokładnie
                                eee, to już w ogóle nie kumam.... :spin:

napisałem, ze mam problem z podmianą plastikowych oringów na te które mam dorobione z mdfu :roll: a nie że głośnik nie wyłazi i trzeba demontować tapicerę - później przy montowaniu nowych oringów jest problem , także z wpasowaniem samego głośnika ale głównie z montażem nowych mocowań :wink:

Komentarz

• Nexus6
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2004
                                  • 4847
                                  • Volkswagen

no to nieźle zakręciłeś :twisted:

Komentarz

• lukas_78
                                    Ambiente
                                    • 2004
                                    • 148

arci9 bede bardzo wdzieczny jesli wrzycisz fotke tych paneli oraz jakies wymiarki
                                    Spoko loko lusi sponton

Komentarz

• arci9
                                      RS
                                      • 2004
                                      • 2007

arci9 bede bardzo wdzieczny jesli wrzycisz fotke tych paneli oraz jakies wymiarki
                                      wieczorkiem zrobię foty i zapodam

no to nieźle zakręciłeś
                                      jasne, najlepiej zwalić na kogoś :twisted:

Komentarz

• lukas_78
                                        Ambiente
                                        • 2004
                                        • 148

Zobacz koniecznie:Przykładowy montaĹź - głośniki w drzwi Zastosowanie:Panel wykonany z MDFu oklejony czarną włókniną  pozwala zamontować głośniki samochodowe o średnicy 165mm na tapicerce lub tylnej półce. Zapewnia stabilne mocowanie głośnika i umoĹźliwia montaĹź głośnikĂłw o większej głębokości. Wymiary 182mm średnica zewnetrzna i 144mm wewnętrzna. Panel jest wykonany z MDFu o grubości 16mm do tego dochodzi grubość materiału, czyli razem około 19mm.Posiadamy teĹź w ofercie maskownice 165mm pasujące do tych paneli.  Cena dotyczy kompletu (2 sztuki).,Panel dystansowy z MDFu pod głośnik 165mm (2 sztuki)

a co powiecie o tej ofercie

i o tej :

Uwaga!Przy zakupie głośnikĂłw PowerBass dystanse za 1zł! Dystanse lakierowane oraz impregnowane 3 warstwy. Zastosowanie:Pierścień dystansowy z MDF do skody fabi, VW golfa4, pasata B5 i bory,Seat leon, Seata toledo po 96r, VW Polo po 2002r do montaĹźu głośnikĂłw 165mm w miejsce fabrycznych głośnikĂłw w drzwiach. Uwaga mamy teĹź dystanse do golfa 4 o zwiększonej grubości do 36mm (35zł kpl).MontaĹź polega na odkręceniu oryginalnego głośnika (ew plastikowego adapteru) i przykreceniu w to samo miejsce dystansu z MDFu a do niego wkrętami mocujemy głośnik.Wymiary pierścienia to otwĂłr na głośnik 144mm grubość 30mm.Uwaga: dystans mocujemy 4 wkretami, ktĂłre pasują w oryginalne otwory mocujące fabryczne głośniki. (w dystansie są podfrezowane i wywiercone 4 otwory) otwory pod wkrety mocujące głośnik trzeba zawiercić wiertłem (2-3mm)  zapobiegnie to ukręceniu wkrętĂłw lub rozwarstwieniu pierścienia   Wszystkie dystanse po frezowaniu są szlifowane a następnie nanoszone są 3 specjalne warstwy zabezpieczające przed wilgocią. Szlifowanie powierzchni dystansu po frezowaniu jaki i w trakcie lakierowania pozwala uzyskać szczelną i gładką błyszczącą powłokę na całej powierzchni mdfu rĂłwnieĹź linii cięcia co skutecznie zapobiega wnikaniu wilgoci do wnętrza mdfu.,Fabia,golf 4,bora,pasat - dystans MDF pod głośnik 165mm (2 szt)

może to spasować ?
                                        Spoko loko lusi sponton

Komentarz

• Nexus6
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2004
                                          • 4847
                                          • Volkswagen

podjedź do zakładu CA niech Ci zrobią porządny panel, a nie będziesz rzeźbił w półproduktach
                                          (może i satysfakcja większa, ale nakład pracy może przekroczyć jej efekty) :diabelski_usmiech

[ Dodano: Czw 14 Kwi, 05 08:10 ]
                                          Dobrze zrobiony pierścień wygląda tak:

i jeszcze jedna fotka:

nie można tez zapomnieć o wytłumienia płata tapicerki (tu masą Brax eXvibration):

Komentarz

• arci9
                                            RS
                                            • 2004
                                            • 2007

Zajefajne...o takich to pomarzyć
                                            Czy to kogoś znajomego Octavka....?

@Nexus - masz może dostęp do tego typu pasty?Potrzebuję właśnie wytłumić tapicerkę - moje drzwi kierowcy trzeszczą jak diabli, pewnie od tego rozbierania... :roll:

Komentarz

• Nexus6
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2004
                                              • 4847
                                              • Volkswagen

Zamieszczone przez arci9
                                              @Nexus - masz może dostęp do tego typu pasty?Potrzebuję właśnie wytłumić tapicerkę - moje drzwi kierowcy trzeszczą jak diabli, pewnie od tego rozbierania... :roll:
                                              kup "Blachogum", bo Brax eXvibration kosztuje 139 zeta za puchę wystarczającą na parę drzwi

(powiedzmy że u mnie byłby o te 15-20% tańszy) :diabelski_usmiech

Komentarz

• misiekwaw
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2004
                                                • 7715
                                                • Ford

Zamieszczone przez Nexus6
                                                kup "Blachogum"
                                                to blachogum czy ta pianke o której rozmawialiśmy ? masz taką piankę/gabkę w jakiejś rozsądnej cenie :?: :roll: :wink:
                                                Był WRX
                                                Była Octa

Komentarz

• Nexus6
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2004
                                                  • 4847
                                                  • Volkswagen

Zamieszczone przez arci9
                                                  Zajefajne...o takich to pomarzyć
                                                  reszta fotek z tego montażu leży tutaj

gość startował w Mistrzostwach Polski SO ale bez powodzenia,
                                                  IMO miał niezbyt dobrany sprzęt, w drugiej połowie sezonu próbował swoich sił w kategorii Multimedia (bo słabiej obsadzona :diabelski_usmiech )

[ Dodano: Pią 15 Kwi, 05 13:47 ]
                                                  Zamieszczone przez MisiekWAW
                                                  Zamieszczone przez Nexus6
                                                  kup "Blachogum"
                                                  to blachogum czy ta pianke o której rozmawialiśmy ? masz taką piankę/gabkę w jakiejś rozsądnej cenie :?: :roll: :wink:
                                                  proponuje 'blachogum' na tapicerkę i pomiędzy tapicerke a blachę jeszcze gąbkę oo której rozmawialiśmy

Komentarz

Pracuję...